Vesti

Premijerno prikazan dokumentarni film u okviru projekta „Kako pričati o LGBT temama da te čuju: Kreiranje pravih poruka za stvaranje društvene promene“

Centar za omladinu „Tvoja Srbija“, uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, održao je u Beogradu debatu o problemima LGBT populacije. Na temu „Kako pričati o LGBT temama da te čuju: Kreiranje pravih poruka za stvaranje društvene promene“, govorili su Tatjana Vojtehovski, novinarka i medijska ekspertkinja, Helena Vuković, koordinatorka za rad sa zajednicom, udruženje „Egal“, Đurica Stankov, izvršni direktor AS Centra, Nemanja Marinović, kolumnista magazina „Optimist“, Anđela Čeh, programska koordinatorka, Udruženje „Egal“ i Srđa Vučo, prestavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Vojtehovski je naglasila da ne treba insistirati na tome da smo svi isti, već da imamo jednaka ljudska prava i da projekti treba da budu fokusirani na borbu za ljudska, a ne smo LGBT prava. Na pitanje kako postići uspešne rezultate rekla je „Kako? Lako! Drugačije nego sada. Mi smo odgovorni za ono što govorimo, značenje toga određuje neko drugi.“ 

Helena Vuković je izjavila „Kada nešto ne poznaješ, onda se toga plašiš. Potrebno je da se u kampanje uključe i medijske ličnosti kako bi se otklonila medijska blokada na koju nailazimo, a sama poruka koju LGBT zajednica želi da pošalje daleko čula“.

„S obzirom na to da će se dokumentarni film emitovati i na televiziji i na internetu, smatramo da će ogroman broj mladih biti dosegnut, što naročit značaj ima za one mlade pripadnike LGBT zajednice koji žive u ruralnijim i udaljenijim područjima i koji u znatno većoj meri ne mogu da dođu do informacija, kao ni podrške. Naročito je ovo izraženo u slučajevima kada je prisutno i nasilje“ – rekla je menadžerka projekta, Itana Miljanić.

Fotografije sa događaja možete videti ovde:

 

Comments are closed