Škola umetničkih veština

Centar za omladinu – TVOJA SRBIJA u partnerstvu sa Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sremčica“ i Srednjom školom „Artimedia“ pokrenuo je projekat „Škola umetničkih veština“.

Tokom ovog projekta mladi sa smetnjama u razvoju sa mladima iz generalne populacije svakog utorka tokom tri meseca učestvuju na kreativnim radionicama iz oblasti glume, plesa, pevanja i slikanja.

Na časovima glume, koje vodi mlada glumica Mirjana Trebinjac mladi uče kako da se otvore, da izraze svoje emocije, oslobađaju se stega i stida, povezuju sa vršnjacima i razvijaju drugarske odnose. Sjajna atmosfera preovladava i na časovima pevanja, koje vodi Miloš Marković – pevač i učitelj pevanja, gde mladi uče tekst i melodiju pesme koju će izvesti na zajedničkom performansu na kraju projekta. Časovi plesa, koje vodi poznati plesač Toma Đorđević, doprinose razvijanju timskog rada kroz učenje zajedničke koreografije, korak po korak, a koja će na poslednjem susretu biti krunisana pravim malim performansom. Likovne radionice za mlade predstavljaju posebno uživanje. Časove vodi profesorka scenografije i likovne umetnosti Magdalena Vlajić. Pored toga što eksperimentišu sa različitim vidovima likovne umetnosti, od bojenja temperama do rada sa voštanim olovkama.

Centar za omladinu – TVOJA SRBIJA duguje posebnu zahvalnost Evropskoj omladinskoj fondaciji Saveta Evrope koja je videla značaj ovog projekta i omogućila da se radionice realizuju.