Vesti

Tvoja Srbija i IPA ponovo u akciji! Ovog puta protiv nasilja na sportskim terenima.

Problem iskazivanja nasilјa na sportskim manifestacijama, posebno je izražen u prethodnih nekoliko decenija u Republici Srbiji. Navijačke grupe različitih klubova, sukoblјavaju se kako među sobom, tako i sa pripadnicima bezbednosnih struktura sa čestim telesnim povredama čak i smrtnim ishodom. Sukobi ekstremnih navijačkih grupa odneli su, u poslednjih nekoliko godina, deset lјudskih života, čime je naša zemlјa, po tom pokazatelјu, na prvom mestu u Evropi. Preventiva, u nerepresivnom smislu, efektivnije utiče na uzraste koji još uvek nisu ili su tek u početnoj fazi pripadnici navijačkih grupa, posebno ne onih grupa sa dominantim vandalskim i huliganskim manirima. Uzimajući u obzir moguće uzroke i razloge nasilničkog ponašanja na sportskim manifestacijama (posebno fudbalskim priredbama), u proaktivni pristup navedenom problemu neophodno je uklјučiti multisektroski pristup.

Imajući na umu sve rečeno, kao i na osnovu molbi i zahteva koji su nam upućeni tokom ranijih aktivnosti u školama, Centar za omladinu Tvoja Srbija je, u saradnji s Internacionalnom policijskom asocijacijom, osmislio ovaj projekat. Projekat podrazumeva edukaciju multisektorskog tima iz najmanje 10 opština u Srbiji, za držanje preventivnih edukacija srednjoškolcima. Tim će se sastojati od nastavnika (člana školskog tima za vršnjačko nasilјe) i vršnjačkog edukatora, koji će dolaziti iz nadležne kancelarije za mlade iz istog mesta.

Na samom kraju projekta, organizovaćemo veliku završnu konferenciju kako bismo predstavili rezultate projekta i potrebe sa lokala kada su buduće aktivnosti u oblasti bezbednosti mladih u pitanju. Planirano je učešće visokih predstavnika zainteresovanih strana u ovoj oblasti, kao što su: Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Direkcija policije, sportske organizacije, društva, savezi i druga pravna i fizička lica koja se bave organizovanjem sportskih priredbi, sportska udruženja, škole i druge zainteresovane strane.

 

Comments are closed